söndag 24 januari 2010

OMX 30

Stockholmsbörsen har under 2009 haft en fantastisk utveckling. De båda börsindexen OMX 30 och OMX PI har ökat med 55 - 60 %. Hur 2010 kommer att bli står fortfarande skrivet i stjärnorna men en någorlunda sannolik vägledning borde det kunna vara möjligt att få till.


En typisk konjunkturcykel delas vanligen in i fyra faser. Fas 1 består av lågkonjunktur och Riksbanken bibehåller en låg styrränta. Under fas 2 vänder konjunkturen och förväntningar på företagens vinster ökar. Riksbanken höjer räntan. Inte sällan sjunker börsen pga att förväntningarna på vinsterna är för högt ställda, som företagen inte kan leva upp till. Under fas 3 stiger företagens vinster rejält och börsen är fortsatt positiv. Slutligen, under fas 4 toppar konjunkturen. Räntan stiger i höjden och aktiemarknaden börjar skifta fokus mot sämre tider. (Bilden från Internet)


För den nuvarande konjunkturcykeln kan vi konstatera att den bottnat och att vi befinner oss med stor sannolikhet i slutet av fas 1. En av svårigheterna att bedöma den fortsatta utvecklingen under 2010 är att beteendet hos en konjunkturcykel varierar avsevärt från en konjunkturcykel till en annan.

För att få någon vägledning till den fortsatta utvecklingen av OMX 30 kan vi studera nuläget. Under mars - april (2009) steg börsen kraftigt och följs av en lugnare period under maj - juni. Därefter steg kursen under juli - november. Under december - januari är utvecklingen återigen lugnare och den uppåtgående trendkanalen bryts under kursnedgång. Under nedgången är varken RSI eller omsättningen extrem.

Sammantaget närmar sig Stockholmsbörsen ett läge då vi kan förvänta en övergång från fas 1 till fas 2 i konjunkturcykeln. Hur fas 2 kommer att se ut hänger nu mycket på om företagen kan visa en förväntad vinstökning eller åtminstone visa man ser att vinsterna kommer att öka. Man bör också visa att vinsten kommer från en ökad orderingång och inte enbart från kostnadsbesparingar.

I februari vet vi mera eller ?

2 kommentarer:

  1. Äntligen någon som gör en vettig fundering kring läget! Bara hoppas att du får rätt ;)

    SvaraRadera
  2. Intressant skrivet, jag tror definitivt att vi står vid ett avgörande vägskäl antingen nu eller vid nästa rapportperiod. Gissningsvis lär det dippa, men det får som sagt tiden utvisa.

    SvaraRadera