torsdag 18 februari 2010

ABB Rapport

ABB kommer in med en rapport för 4:e kvartalet 2009 som var stark på många punkter. EBIT resultatet var 75 miljoner dollar bättre än analyternas estimat. Då är även engångskostnader på 350 miljoner dollar för omstrukering inräknade.

Orderingången uppgår till 7 450 miljoner dollar, som kan jämföras med förväntade 7 019 miljoner dollar. På grund av prispress räknar man med att vinstmarginalen sjunker med 1.5%. Om detta är orsaken till att ABB höjer besparingsmålet från två miljarder till tre miljarder dollar är oklart men ökad prispress kan vara en möjlig orsak till höjda kostnadsbesparingar.

Den ökade vinsten stärker kassan, som nu uppgår till 52.5 miljarder kronor. Trots den starka kassa föreslår man en utdelning på ungefär 3.50 kr. Detta är uppseende väckande lågt, vilket ställer frågor om vad man har för framtida planer. Tänker man sig ut på en shoppingrunda, så kan man kontant köpa 15 företag i storlek som ÅF. Eller varför inte köpa ett företag som Metso, men då räcker pengarna ändå 5 företag som ÅF.

För den närmaste framtiden är ABB starkt positionerat i utvecklingsländerna och då främst inom energiområdet. Produkter och tjänster inom kraftöverföring är ett av ABB's framtidsområden. Överföring av el-energi från olika typer av energikällor som vatten-, sol-, vind- och kärnkraft till konsumenter kommer att bli vikktigt. Här finns marknader i Asien, Afrika och Sydamerika.

Under den senaste 12-månadersperioden har aktien tekniskt sett först varit stigande i en uppåtgående trendkanal. Under de senaste månaderna har aktien varit klar fallande i nedåtgående kanal. I samband med dagens rapport har omsättningen varit rekordhög med stigande kurser under hela dagen. RSI har tidigare visat att aktien varit översåld och MACD vänder nu upp från negativa värden. Kan aktien gå vidare och bryta den nedåtgående trenden har vi ett intressant köpläge.

3 kommentarer:

 1. Hur ställer du dig till ABB i förhållande till GE?

  SvaraRadera
 2. Hej J,
  Intressant synvinkel. Omsättningen för GE är mycket större än för ABB, vilket skulle tala för att GE är ett stabilare företag jämfört med ABB. Det som talar emot GE är att det ses som en diversehandel och utan något riktigt fokus. Som jag ser det ligger styrkan hos ABB inom kraftöverföringen och produkter inom den sektorn. Hur tänker du?

  SvaraRadera
 3. Jag ser båda som stabila företag, väl värda intresse. Båda har liknande p/e och beta-värden. Tror kanske generellt att det kan vara en styrka att ha många ben, GE är ju ett av få företag som har överlevt riktigt länge. Håller med dig om att ABB har mest att hämta inom kraftöverföring.

  SvaraRadera