onsdag 10 februari 2010

Aktiespararna

I går kväll hade Aktiespararnas lokalavdelningen Falun/Borlänge aktieträff. Programmet bestod av SEB Enskildas analys av pappersindustrin och presentation av Stora Enso. Aktiespararnas förbundsordförande informerade också om förbundets framtid.

SEB analyserar pappersindustrin utifrån dess cykliska beteende. Framför allt använder man sig av indexet P/BV (Price/BookValue), aktiekursen dividerat med det egna kapitalet per aktie. Detta index används för att värdera kursens utveckling i förhållande till bolagets fundamenta. Ett lågt värde indikerar att kursen inte utvecklats i paritet med värdering av bolagets fundamenta. Det som sticker ut i SEB's analys är att Stora Enso har ett relativt lågt P/BV-index, vilket ska indikera en sannolik kursuppgång på medellång sikt.

Stora Enso gjorde en traditionell beskrivning av företagets verksamhet. Det som intresserade mest var företagets satsning på trädplantager av eucalyptus träd i Brasilien och Uruguay Eucalyptus är mycket snabbväxande om man jämför med normala barrträd. Det tar cirka 7 år för ett eucalyptusträd från planta till avverkning, vilket ska jämföras med 70 år för barrträd.

Aktiespararnas förbundsordförande höll en kort sammanfattning av vad som är på gång inom förbundet. Framför allt arbetar man med att koncentrera verksamheten till kärnfrågor och få verksamheten i ekonomisk balans.

2 kommentarer:

  1. Jag har kollat lite på Stora Enso och tycker att det verkar vara ett bolag med en relativt stor uppsida även med en mycket blygsam utveckling framöver. Jag har jämfört en del med SCA som jag tycker i nuläget verkar vara för dyr.

    SvaraRadera
  2. StoraEnso och SCA producerar lite olika saker, vilket man också kan fundera över. Vad kommer det att löna sig att producera?

    SvaraRadera