söndag 7 februari 2010

Runt hörnet

Stockholmsbörsen har under hela hösten 2009 befunnit sig i en stigande trend. Från 1 juli till 1 december har ökningen varit cirka 20 %. På årsbasis motsvaras det av en ökningstakt på 50 %.

Under december och januari har OMX 30 - index rört sig i sidled som kan liknas vid en rektangelformation. Motståndslinjen motsvaras av 980 och en stödlinje på 935. Stödlinjen testats har två gånger under de senaste dagarna.
Testet av stödlinjen har inte varit en slump utan förklarats med:
 • Kreditåstraming i Kina.
 • Sämre jobbstatistik i USA .
 • Problem med statsfinanserna i Grekland och Spanien. I viss mån bidrar även Portugal.
 • Företagens rapporter lever inte upp till förväntningarna

Att se runt hörnet för att tyda vad detta kan få för inverkan på Stockholmsbörsen är en utmaning som heter duga.

Kreditåtsramningen i Kina var nödvändig för att förhindra en bubbla. Problemen med jobben i USA tror jag kommer att lösas då man tidigare visat att flexibilitet är stor genom att flytta dit där jobben finns. Statsfinanserna i sydeuropa kan lösas inom EU, då det annars skulle leda till att valutasamarbetet havererar. Den politiska risk tror jag inte man är villig att ta. Slutligen har företagens rapporter varit hyfsade. Något av storföretagen visar fortfara förluster men andas optimism.

Sammantaget är det svårt att se att dessa problem ska medföra en stor börsnedgång från nuvarande nivå. Därför kommer jag inte att göra några större förändringar vad det gäller aktier. Men jag funderar på är att öka fondinnehavet genom att tillföra en Indienfond. En fond som har möjlighet att utvecklas genom dess innehav i lokala Indiska företag, vilka kan växa genom en inhemsk expansion. Här går jag på min intuition. Om det är rätt eller fel får tiden visa, men jag tror att Indiens framtida potential ligger inom en ökad inhemsk konsumtion.

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning. Samtidigt, när man läser ditt tidigare inlägg om OMX30 så borde index dippa framöver?

  SvaraRadera
 2. Intressant tankegång med en indisk småbolagsfond. Vilken är det du tänker på?

  SvaraRadera
 3. Dynamiska Finanser8 februari 2010 18:16

  Ekonomikoll,tack för ditt inlägg.
  Med stor sannolikhet är det dippen som just nu pågår. Det är intressant att diskutera varifrån kommer bränslet till dippen och hur stor nedgången kan bli. Troligen hänger detta ihop för jag har svårt att tro att det är enbart slumpen som styr.

  SvaraRadera
 4. Två Indienfonder som är intressanta:
  Simplicity India
  Carlson India

  SvaraRadera
 5. Hallå igen!
  Vet du om det finns det någon fakta/statistik över hur långa de olika perioderna i konjunktur cykeln brukar vara?

  SvaraRadera
 6. Det finns en site med mycket historisk statistik över BNP m.m.
  http://www.historia.se/

  SvaraRadera