fredag 26 mars 2010

Aktiespararna

Aktiespararnas lokalförening hade igår aktieträff i Falun. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv presenterades av dess kommunikationsdirektör. Dessutom fanns Grant Thornton på plats för att diskutera hur man läser årsredovisningar.

Autoliv beskrev strategin som man haft för att hantera finanskrisen. Genom bolaget inriktning mot bilindustrin, har man varit starkt påverkad av krisen. När krisen var ett faktum minskade man personalstyrkan från 43 000 till 33 000. Nu har personalen ökats till 35 000, vilket skall räcka vid full produktion. Man har också ökad andel inhyrd personal från tidigare 10 % av personalstyrkan till nuvarande 20 %.

Marknadsandelen för Autoliv uppskattas till 35 % vilket man säger sig vara nöjd med. Man har en uttalad strategi att bedriva produktionen nära kunden, vilket innebär fler fabriker men fördelen är snabbare leveranser.

Mycket av den nuvarande produktutvecklingen är inriktad på att öka säkerheten hos mindre bilar, t.ex. aktiva bilbältesspännare och aktiva stålstrukturer. Andra intressanta områden som presenterades är radarsystem för att förhindra kollisioner och temperaturkameror, Night Vision system som detekterar t.ex. fotgängare.

Som helhet förstärktes min tidigare positiva uppfattning om Autoliv.

Grant Thornton hade troligen missuppfattat dagens ämne. Efter en inledande presentation av bolagets revisors verksamhet gick man över till en generell beskrivning av utformning av årsredovisningar. Detta är troligen mest intressant för revisornördar. En aktienörd däremot har sällan tid att läsa årsredovisningar på det sättet, utan vill ha information om det som är mest väsentligt i årsredovisningen. D.v.s. vad ska man leta efter och hur ska man värdera resultaten.

2 kommentarer:

  1. Jasså, du är också en mas? =)

    SvaraRadera
  2. Skaraborgare boende i Dalarna :-)
    Ska egentligen inte promota Aktiesparna, men aktieträffarna i Falun/Borlänge är väl värda att besökas. Nästa gång kommer bl.a. Biovitrum på besök.

    SvaraRadera