tisdag 16 mars 2010

Mikrolån

Inspirerad av min son Jacob och bloggaren Ekonomikoll ekonomikoll.blogspot.com/ har jag engagerat mig i mikrolån. Det handlar om mindre lån som är till för att stödja verksamheter i utvecklingsländer. Mikrolån fick stor publicitet när Nobels Fredspris, år 2006 gavs till Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh.

Man kan läsa mer om Muhammad Yunus på Wikipedia:
Muhammad Yunus lånar ut pengar till fattiga i syfte att ge dessa möjligheter att skaffa ett arbete och därmed kunna försörja sig själva och sina familjer. Muhammad Yunus var professor i nationalekonomi, där han utvecklat begreppet mikrokrediter. Lånen ges till företagare för fattiga för att kvalificera sig för traditionella banklån. Yunus är också grundare av Grameen Bank.”

Vill man engagera sig inom mikrolån går man lämpligast in på Kiva’s hemsida www.kiva.org/. Där kan se vilka aktuella projekt som är på gång. Det går att söka på världsdelar eller olika sektorer så får man en uppfattning vad som är på gång.

Tycker man denna form av projektstöd är intressant, så registrerar man sig på Kiva’s hemsida. Överföring av pengar sker via PayPal och är mycket enkelt. Det är bara att följa instruktionerna

För närvarande bidrar jag med $100 fördelade på fyra projekt inom tillverkning av sportkläder, försäljning av palmolja, motorcykel transport och frisörsalong.

5 kommentarer:

 1. Jag är försiktig när det gäller sånt numera efter att ha gått på en mina hos loanland. Men kiva verkar onekligen mer seriöst, får man någon ränta på lånet?

  SvaraRadera
 2. Ursäkta den negativa kommentaren men palmolja är väl tyvärr inget som man bör stödja pga av dess negativa miljöpåverkan.
  Annars tummen upp!

  SvaraRadera
 3. Äntligen! Jag har letat efter ett sett att ge mikrokrediter! Tack för länken!

  SvaraRadera
 4. Enligt Kiva's hemsida har 98.46% av det utlånade kapitalet återbetalats. För det individuella lånet finns det en risk att det inte återbelas men sprider man ut utlåningen på mindre summor på fler låntagare minskar den risken.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Kul att jag har lyckats inspirera till att fler använder Kiva. Jag upplever det som ett bra och kanske mer ärligt sätt än att tex ge pengar till en organisation.

  J: Du själv får ingen ränta på dina pengar. Därimot så tar den lokala utlånaren ut en ränta av låntagaren. Mer om detta finns att läsa på Kivas hemsida. Ett tips är ju att leta efter lokala organisationer som tar ut så låga räntor som möjligt.

  SvaraRadera