fredag 19 mars 2010

Uppköp Läkemedel

Under torsdagen meddelade Teva Pharmaceutical Industries att man köper det privatägda tyska läkemedelsföretaget Ratiopharm. Bägge bolagen tillverkar generiska läkemedel, vilket är läkemedel där original patentet har gått ut och det är fritt för andra företag att ta upp tillverkning. Då man slipper mycket av forsknings och utvecklingskostnaderna, vilket gör att den generiska varianten kan säljas till ett lägre pris. Inom den framtida sjukvården kommer detta att bli ett viktigt inslag.

Ratiopharm är ett av Europas ledande företag inom generiska läkemedel. Omsättningen för 2008 motsvaras av 19 miljarder SEK och antalet anställda är cirka 5 600. Med Ratiopharm kommer Teva att bli marknadsledande inom generiska läkemedel med en total omsättning på 160 miljarder SEK och cirka 40 000 anställda.

Genom ett auktionsförfarande betalar Teva 35 miljarder SEK för Ratiopharm. Vid budgivningen deltog även Pfizer och ett par andra bolag. Priset motsvarar cirka 12 gånger EBITDA, vilket är något mindre än normalt inom bioteknik/läkemedel för de senaste fem åren (normalt 14 – 15 gånger EBITDA Financial Times).

Sedan tidigare har Teva en stark marknadsposition i USA och Asien. Med köpet av Ratiopharm blir man även starka i Europa och Kanada. Även produktmässigt är köpet ett komplement till Teva’s tidigare sortimentet.

Genom köpet av Ratiopharm ökar den sammanlagda omsättningen med cirka 15%, vilket kan tyckas vara modest. Men för Teva bör den framtida potentialen ligga i att komma in på nya marknader där Ratiopharm är starka och därmed öka omsättningen.

Teva som handlas på Nasdaq börsen och steg under dagen med cirka 3.4% till $62, vilket innebär att marknaden bedömer affären som positiv för bolaget. Det känns intressant att öka i aktien vid nästa köptillfälle.

2 kommentarer:

 1. Det trist med Teva är att de har ett P/E som närmar sig 30. De har tyvärr (om man vill köpa nu) gått som tåget det senaste året.
  Bolaget tror jag dock är finfint men aktien är som sagt dyr.

  SvaraRadera
 2. Ursäkta dröjsmålet - aktiviteten har legat nera pga influensa.

  Ja, P/E för Teva ligger för närvarande på cirka 30. Det är som du säger inte billigt men kan jämföras med medelvärdet för de senaste fem åren, vilket är omkring 40.

  Vad händer i framtiden? Utgående från 2009 tillför Ratiopharm ca 2 miljarder SEK i form av EBITDA. Vid sammanslagningen räknar man med en synergi vinst på 2 miljarder SEK.

  Ett ytterligare kort i leken är nattens beslut i det amerikanska represetanthuset. Vilka effekter får detta på försäljningen av generiska läkemedel?

  SvaraRadera