måndag 5 april 2010

Belåning av aktier

Ska man tillåta sig att låna för att investera i aktier?

Många avråder direkt att låna med motiveringen att det är helt galet att låna för att spara. Det är ett starkt argument som man inte utan vidare kan gå runt. Då handlar det av ett principiellt sätt att se på sitt sparande. Ett ytterligare argument mot att låna till aktier är det krävs en större risknivå för att få en avkastning som täcker både ränta på lånet och egen förtjänst. Är investeringen feltajmad sjunker aktien i värde som i sämsta fall är belånade i så hög grad att man tvingas att sälja med stor förlust.

Så varför överhuvudtaget diskutera om man ska belåna sin aktieportfölj? Som förklaring är ju att man vill ta del av hävstångseffekten att med lånade pengar få en bättre avkastning på sin portfölj.

Flera nätmäklare erbjuder möjlighet att belåna sin aktieportfölj. T.ex. Avanza erbjuder olika typer av lån. Som kund kan man med Superlånet låna upp till 35 % av ett antal utvalda aktier till en ränta på cirka 1 %. Därutöver kan man låna ytterligare till 70 – 80 % av portföljvärdet till en högre räntesats motsvarande 4 – 5 %.

Som jag ser det finns det åtminstone två situationer där man kan fundera över att belåna sin aktieportfölj under perioder med relativt låg belåningsränta:
 1. Perioder då man kan förvänta sig att börsen kommer att ha en avsevärd positiv utveckling. Detta är perioder efter en signifikant konjunkturnedgång och statsmakterna försöker stimulera tillväxten med mycket låga räntor. Sannolikheten är stor att under en längre tid få en generell börsuppgång.
 2. Den andra tänkbara situationen för belåning är till köp av aktier med hög direktavkastning. T.ex. Tele2 ger för närvarande en utdelning på 4.85 %. Med Superlånet ger det en avkastning på nästan 4 %. I den bästa av världar sammanfaller både börsuppgång och bra utdelning.

Naturligtvis erbjuder inte nätmäklarna goda lånevillkor av ren välvilja. Det är ett sätt att locka kunder och få kunden till att göra aktieaffärer med tillhörande intäkter för courtage. Det gamla uttrycket säger ju: ”There are no free lunches”.

3 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg. :)
  Själv är jag mycket tveksam till att belåna överhuvudtaget. Möjligen i en inledning av en konjunkturuppgång.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att man bör belåna sig, ifall man har tillgång till en bra ränta och goda marginaler. Räntan har över tid alltid gett sämre avkastning (eller kostnad i detta fallet) än vad aktier har gett. Det enda viktiga är att inte köpa vid fel tillfällen samt att ha en god marginal så att man klarar av att ha köpt vid fel även om man försöker undvika det.

  SvaraRadera
 3. Jag är ju tveksam till allt vad lån heter så vad jag tycker i den här frågan är ganska så klart.
  Men visst, i ett positivt klimat kan man tänka sig belåning om man är medveten om att det är en ökad risk man tar. I vanliga fall kan man förlora pengar man har, med lånade pengar blir det pengar man inte har.

  SvaraRadera