tisdag 27 april 2010

Greklands Budgetunderskott

Hur kommer Greklands problem att påverka börsen framöver?

Problemen med budgetunderskottet i Greklands ekonomi har visat sig vara större än vad som man i början redovisade. Budgetunderskottet för 2009 har flera gånger reviderats upp. De senaste uppgifterna pekar runt 14 % av BNP. Från början sa man att underskottet var cirka 10 %. Att så har skett har inte direkt ökat trovärdigheten för Greklands förmåga att hantera krisen.

Den uppkomna situationen har gjort att Greklands kreditbetyg har sänkts med högre låneräntor som följd på den internationella lånemarknaden. Det dåliga läget har blivit som lök på laxen. Det tidigare problemet har skapat ytterligare problem med ännu större kostnader.

Enligt Greklands finansminister måste man få stöd från EU och IMF före den 19 maj annars klarar man inte betalningarna Med andra ord, läget för Grekland är prekärt. Löses inte Greklands situation kan fler länder följa i Greklands fotspår. Närmast till hands ligger Portugal följt av Spanien. Skulle detta framtidsperspektiv bli verklighet ligger euron mycket pyrt till som valuta.

För att EU och IMF ska ställa upp med lån kräver dessa att Grekland vidtar kraftiga åtgärder för att minska budgetunderskottet. Närmast till hands ligger som vanligt kraftiga lönesänkningar för statsanställda.
Man kan se det hela som ett chicken race mellan Grekland på ena sidan och EU /IMF på den andra sidan. Får man inte lånen faller troligen eurosamarbetet, vilket sannolikt gör att den globala ekonomin får sig en rejäl törn. Om däremot lån beviljas måste villkoren vara tillräckligt bra så att de politiska problemen i Grekland inte eskalerar.

Då återkommer vi till frågan hur Greklands problem kommer att påverka börsen framöver.

Så länge Grekland inte får låna från EU/IMF kommer den ekonomiska oron att fortsätta med sjunkande kurser som följd. Tror man sedan på att EU/IMF tills slut kommer fram med lån, med för Grekland godtagbara villkor, kan vi få ett köpläge på börsen. Om inte får vi nog räkna med att toppen är nådd för ett tag.

1 kommentar:

  1. Läget för Grekland förvärras ytterligare. Idag ligger deras låneränta på 10%. Näst blir SMS lån.

    SvaraRadera