lördag 17 april 2010

Tårtan

I veckan ramlade jag över ”Tårtan”. Egentligen ett barnprogram som sändes i TV under 70-talet och har gått i repris flera gånger. Programmet handlar inte om aktier men är, om man så vill, en fantastisk beskrivning av livet som företagare.

Serien handlar om tre bröder, Janos, Hilding och Frasse som varit sjömän och av en händelse blivit ägare till ett konditori.

De tre bröderna har olika personligheter vilket gör att de tillsammans bildar ett utmärkt team. Redan här visar Tårtan på vikten av att företagets personal har olika egenskaper för att skapa ett vinnande arbetslag. Sedan har de kunskap eller kunnande inom företaget. Konditoriets föregående ägare har lämnat kvar ett recept på sin bästa tårta. Detta recept använder sig bröderna av i verksamheten, dock med varierande framgång.

Följande avsnitt finns på Youtube är ett skolexempel på teamwork, kreativitet och kundbemötande. Janos är chefen som har den övergripande synen på verksamheten. Han är föredömlig vid kundkontakter och kundservice. Frasse är den hårt arbetande medarbetaren, som även står för kreativitet med inslag av livsfilosofi ”ren mandelmassa, renaste i tillvaron”. Hilding är mellanbrodern och får representera kittet mellan ledning och produktion.


1 kommentar:

  1. Serien visar ytterligare ett problem med det svenska myndighetstjafset. I det sista avsnittitet stängs konditoriet pga det hygieniska reglemetet. Därefter blir bröderna återigen sjömän.

    SvaraRadera