onsdag 26 maj 2010

OMX 30

OMX 30 har på tre veckor sjunkit från 1060 till som lägst 930. Det innebär att detta index på kort tid sjunkit 12 %. Utlösande orsak har varit Greklands finansiella problem. Marknaden har befarat att Grekland inte kommer att klara av att betala sina skulder. Man befarar att det ska ge en domino effekt genom att Spanien, Italien och Portugal också får problem att betala av sina skulder. Dessutom signalerar Storbritannien och Tyskland stora neddragningar i respektive statsbudget.

Inget av de redovisade budgetunderskotten är i sig någon nyhet. Detta har varit känt länge, även Greklands problem har varit känt under lång tid. Så frågan man ställer sig är: varför blir det fokus på dessa underskott just nu? Ett sätt att tänka kan vara att marknaden alltid har ett inslag av oro. När börsen snabbt stiger kan oron raskt övergå till ångest, dvs. de faror man sett tidigare blir med ens skrämmande.

Resonemanget landar i frågeställningen i huruvida vi står inför en nedgång i konjunkturen p.g.a. budgetneddragningar, vilket i sin tur leder till en minskad produktion i företagen. I förlängningen leder det till en förstärkt konjunkturnedgång. Alternativt har marknaden överreagerat genom att en mängd datorer är programmerade till att ge säljorder när börsen sjunkit under förutbestämda nivåer.

På kort sikt kan börsen åter vända upp då företagens orderingången generellt har ökat och vinsterna ökar. På längre sikt känns det mer osäkert. Här kommer avgörandet från BRIC ländernas expansion. Kan dessa länder vara motor i en fortsatt tillväxt har konjunkturen möjlighet att utvecklas positivt.

Dagens börsläge ges av diagrammet nedan. OMX 30 har stöd vid 925. RSI indikerar ett översålt läge och MACD (blå kurva) kan närma sig botten. Kommer den blå kurvan (MACD) skära den röda (9 dagars exponentiellt glidande medelvärde) har vi ett köpläge. Undvik därför sälj på kort sikt då börsen snabbt kan svänga upp. På lång sikt är jag fortfarande positiv men vaksam.

Klicka på bilden för större storlek

2 kommentarer:

 1. Kloka tankar och jag hoppas du har rätt.
  På sikt är du "positiv men vaksam", vad är det framförallt du håller ögonen på? Vad skulle ändra din syn till mer negativt?

  SvaraRadera
 2. Ett farligt scenario är att Grekland inte klarar av sin budgetsanering och tvingas läma euron. Då får marknaden förstärkt vittring på Spanien, Italien och Portugal, vilket kan göra att euron havererar.
  Peter Malmqvist skriver bl.a. om detta i gårdagens Aktiespararen.
  Just nu verkar sannolikheten för detta scenario ganska låg men vad händer om ett år?

  SvaraRadera