söndag 30 maj 2010

SMS Lån

Häromdagen fick jag ett mail från en person som utgav sig vara marknadsförare för SMS-lån. Personen frågade om jag ville skriva ett inlägg på min blogg om den hemsida som hon marknadsför. Mailet var positivt skrivit med berömmande ordalag om min blogg:

Jag har läst igenom din blogg och måste säga att den är imponerande. Den är ifrågasättande och belysande med ett väldigt trevligt språk.”

Jo ja tackar, med smicker kan man kanske komma långt. Nu är det så att jag är mycket negativ till SMS-lån. Att förbjuda är för starkt men det är alldeles för lätt att få denna typ av lån.

Ett SMS-lån har en mycket hög ränta, dessutom tillkommer diverse avgifter för uppläggning och avisering. Det gör att den slutliga kostnaden (räntan) ofta hamnar på mellan 50 – 500 %, ibland ännu högre. Detta är ocker och påminner om gamla typen av procentare som lånade ut pengar med hög ränta till folk som inte kunde få andra lån.

Trots de mycket dåliga villkoren för SMS-lån är denna verksamhet relativt stor. Man frågar sig vem som ger sig in så uppenbart dåliga affärer. Här har jag inga bra svar utan kan bara gissa. Då det handlar om att få lån på direkten inbjuder det till impulsköp. T.ex. kompisarna ska resa till Grekland på semester och själv har man inga pengar. Då kan man falla för frestelsen att hänga med genom att betala sin resa med ett SMS-lån. En annan situation kan vara att ekonomin är så nedkörd att man försöker klara uppehället med SMS-lån.

Att SMS-lån är ett problem visar statistik från kronofogdemyndigheten, se figur nedan. År 2006 var antalet SMS-ärenden cirka 2 500 medan det under 2009 var antal ärenden cirka 47 000.


Klicka på bilden för större storlek

3 kommentarer:

 1. Det var inte riktigt den typen av marknadsföring hon var ute efter antar jag :).
  Lyxfällan innehåller som oftast en lånekarusell av SMS-lån för att hålla ekonomin flytande. Resultatet blir oftast det motsatta.

  SvaraRadera
 2. Ja, Lyxfällan är typexempel där SMS-lån är ett gissel. Det galna med denna typ av lån är den korta lånetiden, oftast en månad. Det gör att de ekonomiska problemen bara löses kortsiktigt.

  SvaraRadera
 3. Tänk att så lite har hänt drygt 4 år efter du skrev inlägget!

  Det blir bara fler företag som lånar ut till ockerräntor. När kan det rensas upp i denna bransch?

  SvaraRadera