söndag 6 juni 2010

ABB

ABB har en verksamhet som är indelat i fem divisioner: Power Product, Power Systems, Automation Products, Process Automation och Robotics. En sammanställning för 2009 av intäkterna och EBIT för respektive division visas i figuren nedan.

Power products och Automation Products är de två största divisionerna med intäkter på 11 239 och 8 930 miljoner dollar. EBIT för dessa divisioner var 1 969 respektive 1 330 miljoner dollar. Robotics är den minsta divisionen med EBIT – 296 miljoner dollar.

Under 2009 uppgick de totala intäkterna till 32 miljarder dollar och EBIT blev drygt 4 miljarder dollar. EBIT motsvaras av 13 % av intäkterna, vilket får anses vara hyfsat bra.

Klicka på bilden för större storlek


Orderstocken var i slutet på 2009 cirka 25 miljarder dollar där tillväxtmarknaderna stod för första gången för mer än 50 %. Noterbart är att efter 1:a kvartalet 2010 minskade orderingången p.g.a. en svag efterfrågan framför allt inom infrastuktur anläggningar för kraftöverföring. Möjligen kan det förklaras med att av dessa produkter och system generellt sett ligger sent i konjunkturcykeln.

För framtiden ser ABB tre utvecklingstrender som är drivande för företagets utveckling:

 1. Minskat utsläpp av växthusgaser kräver större energieffektivitet och utveckling av förnybara energikällor.
 2. Tillväxtländer kommer att fortsätta att växa i högre takt än mogna ekonomier.

 3. Hårdare global konkurrens i de flesta industrisektorer kombinerat med förväntade prishöjningar för energi och råmaterial driver industrier att effektivisera sin energianvändning och sina processer.

Dessa tre trender kommer att kräva produkter och system inom Power och Automation. Robotics känns mer tveksamt och företaget borde fundera på var divisionen i framtiden bör höra hemma. En försäljning till ett företag som även satsar på systemlösningar inom Robotics borde vara en realistisk utveckling.

Balansräkningen för 2009 visar att likvida medel är 7 miljarder dollar och eget kapital är cirka 14 miljarder dollar. Med denna starka kassa finns det stora möjligheter att genom förvärv stärka sin marknadsposition och öka intäkterna.

I början av maj förvärvades det amerikanska bolaget Ventyx för en miljard dollar. Företaget är ledande leverantör av programvaror och IT lösningar. ABB kommer med Ventyx att bilda en ny enhet för tillämpningar inom energistyrning. I början av juni tillkännagavs att ABB förvärvar det amerikanska företaget K-Tek. Denna verksamhet kommer att ingå i divisionen Process Automation. Genom dessa två har enbart en mindre del av kassan använts. Fler förvärv lär komma.

Tittar vi på aktiekursen har den under 2010 legat i intervallet 130 – 160 kr, se figuren nedan. Aktien sjönk kraftigt i samband rapporten för 1.a kvartalet 2010. Diagrammet visar också att aktien har varit kraftigt översåld genom att RSI var nere på 20 och vände. MACD korsade glidande medelvärdet i slutet av maj, den blå kurvan (MACD) korsade den röda (glidande medelvärdet). Det ger en potentiell köpsignal.


Klicka på bilden för större storlek.

Sammantaget bör ABB vara en aktie för den långsiktige. Företaget har tydligt identifierat flera områden där marknaden kommer att växa och man är också starkt närvarande i tillväxtländerna. Efter det senaste kursfallet kan man också identifiera ett tillfälle för köp.

5 kommentarer:

 1. Fler förvärv!
  ABB lägger idag ett bud på det Brittiska företaget Chloride. Budet är på 10 miljarder kronor.

  SvaraRadera
 2. ABB kommer att ha en nettokassa kring 3 miljarder dollar efter förvärvet av Chloride, enligt ABB:s finanschef Michel Deamre. Det kan bli tal om ytterligare förvärv som är större än Chloride.

  SvaraRadera
 3. hitade nyss sidan och måste säga att jag är mycket imponerad efter att tittat i genom sidan. har själv samma tankar och analyser. köpte själv ratos på 192,80 i tisdags och ltor förra veckan.

  SvaraRadera
 4. Roligt att du gillar bloggen. Ratos tillhör en av mina favoriter. Latour verkar intressant. Ska kolla mer.

  SvaraRadera