onsdag 16 juni 2010

OMX 30

Under 2009 uppvisade börsen en smått fantastisk uppgång på dryga 40 %. Under 2010 har utvecklingen varit betydligt slagigare. Uppgången under mars och april bröts abrupt under maj mest beroende på knackiga statsfinanser i de sydeuropiska länderna. Under juni har börsen åter tagit fart och RSI närmar sig överköpta nivåer som framgår av diagrammet nedan.

Frågan man ställer sig är om börsen fortsätter att stiga eller kommer att åter vända ned. Att RSI för OMX30 närmar sig överköpta nivåer skulle kunna tyda på att en rekyl nedåt är nära förestående. Tittar man på MACD är detta index på väg upp och har ännu inte nått så höga nivåer.

Klicka på bilden för större storlekLäget för OMX30 står lite och väger mellan fortsatt uppgång och rekyl nedåt. Om inget exceptionellt nytt kommer upp på börshimlen, tror jag att två faktorer kommer att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen.

Den första faktorn är företagens rapporter efter 2:a kvartalet som kommer i juli. Lever företagen upp till de förväntande vinsterna, ser fortsättningen ljus ut på medellång sikt. Vad som händer på lite längre sikt är knepigare att prediktera. Det är naturligtvis alltid svårare att prediktera när tidshorisonten ökar men effekterna av de diskuterade budgetåtstramningarna i Europa är mycket osäkra och kan komma att påverka efterfrågan på företagens produkter och tjänster. Speciellt de företag som har sin största marknad i Europa.

Den andra faktorn är hur snabbt styrräntan kommer att höjas. Tidigare diskuterades att höjningen kommer efter sommaren men i och med de statliga budgetsaneringarna kan räntehöjningen komma senare än planerat. Kanske någon gång sent under hösten eller slutet av året.

Kommer båda faktorerna in positivt, dvs. bra kvartalsrapporter och senareläggning av räntehöjningen finns mycket goda förutsättningar för att börsen kommer att stiga rejält. Kommer enbart en av faktorerna ge positivt utfall är förutsättningarna för en fortsatt sidleds rörelse stora. Det tredje alternativet med att företagen inte lever upp till vinstförväntningarna och en snar räntehöjning är sannolikheten stor för en nedgång.

4 kommentarer:

 1. Bra analys, jag är helt inne på samma spår. Tror att speciellt räntan kommer att vara mkt avgörande eftersom allt pekar mot starka rapporter för åtminstone svenska företag.

  Eventuellt kan ju piigs smolka bägaren också, det får vi se...

  SvaraRadera
 2. Ja, problemen i sydeuropa är inte över bara för det skrivs mindre om Grekland. Ser med spänning fram mot rapportperioden och hur styrräntan utvecklas.

  SvaraRadera
 3. hej.
  hur ser du på SEB? själv enligt mina analyser ska den upp till 60kr.

  SvaraRadera
 4. Nordiska banker anses generellt vara bra investeringsobject. Personligen tror jag att SEB och Swedbank har möjlighet till en rejäl kursökning. Dessutom tror jag på Avanza och Nordnet för den långsiktige.

  SvaraRadera