måndag 6 september 2010

Alfa Lavals köper Munters

Alfa Laval meddelar idag att bolaget har lagt ett bud på Munters samtliga aktier. De två största ägarna Industrivärden och Latour har accepterat budet. Man beräknar att affären ska vara genomförd i mitten av oktober.

Alfa Laval har en stor internationell verksamhet med fokus på värmeöverföring, separering och flödeshantering. Verksamheten har stort fokus på energiteknik och man är väl positionerad för framtida energifrågor.

Munters har tidigare haft en verksamhet organiserad i tre divisioner: Avfuktning, MCS och HumiCool. Under sommaren har Munters sålt divisionen MCS, som arbetar med skadesanering, till Triton. Denna division har haft dålig lönsamhet och varit en belastning för bolagets verksamhet. Vid försäljningen erhöll Munters 1 300 MSEK, vilket måste anses vara bra betalt för en verkssamhet med dålig lönsamhet och som inte direkt hörde ihop med den övriga verksamheten.

Så här i efterhand ser man att Munters krattade i manegen för att bli uppköpt av ett företag som Alfa Laval. Försäljningen av skadesaneringen var en viktig pusselbit för en sådan affär.

Divisionerna Avfuktning och HumiCool hade 2009 tillsammans en omsättning på cirka 3 600 MSEK. Marknaderna för Munters var Europa 60 %, Amerika 32 % och Asien 8 %.

Alfa Laval hade 2009 en omsättning på 26 000 MSEK. Marknaderna var fördelade på Europa 45 %, Amerika 24 % och Asien 31 %.

Sammantaget innebär affären att Alfa Laval växer med cirka 14 % på ett bräde. Här finns det säkerligen synergi effekter att hämta som kan generera en bättre lönsamhet. Genom Alfa Lavals starka närvaro i Asien öppnar det för en ny marknad för de produkter som härrör från Munters, vilket skulle öka omsättningen. Sist men inte minst, Munters med MCS bortskalad kompletterar Alfa Lavals verksamhet inom värmeöverföring på ett intressant sätt.

2 kommentarer:

  1. Organisk tillväxt är tillväxt utan förvärv. Det vi kan tala om här är förvärvad, icke-organisk tillväxt.

    SvaraRadera
  2. Bra kommentar, det gäller förvärvärvad tillväxt.

    SvaraRadera