tisdag 5 oktober 2010

Aktieaffärer

Efter en tids uppgång på börsen kom den dipp som jag väntat på för att göra nya investeringar. Det som jag sneglat på ett tag är stål- och gruvföretag. Har även funderat på att öka i några av mina befintliga investeringar.

Därför har jag igår köpt Boliden och Outokumpu. Bolidens försäljning består till 80 % av koppar och zink. Efterfrågan av koppar och zink förväntas öka under de närmaste åren. Bolaget utvinner även bly, silver och guld som biprodukter. En förändring av priset på dessa mineraler ger ett stort utslag i bolagets vinst.

Bolidens mångmiljardinvestering i Aitikis koppargruva är i princip klar och produktionen har börjat ta fart. Under en 3 – 4 års period räknar man att utvinningen från gruvan kommer att fördubblas.

Efterfrågan på stål väntas att öka de kommande åren, vilket också gäller rostfritt stål. Mitt tidigare innehav i SSAB kompletteras med det finska bolaget Outokumpu. Användning av rostfritt stål väntas öka genom ökade satsningar inom energiområdet. Utbyggnad av vind- och kärnkraftverk kommer att behöva rostfritt stål i dessa anläggningar.

Det kommer att bli mycket intressant framöver om Outokumpu kommer att damma av de omfattande investeringsplaner man hade innan finanskrisen satte stopp för dessa planer. Det gäller framför allt verksamheten i Avesta som kan komma att avsevärt byggas ut.

2 kommentarer:

 1. Har du läst dagens artikel om Boliden i Dagens Industri?
  "Kopparpriset når 11 000 dollar per ton nästa år och zinkpriset 3000, enligt Goldman Sachs.
  Det är goda nyheter för Boliden som skulle öka rörelseresultatet med miljardbelopp."

  SvaraRadera
 2. Och ibland kör man långskott som går åt skogen!

  I ett försök att minimera risker och sprida mina gracer lade jag en hyfsad peng i Future Link invest. Trodde då att allt var seriöst och att de jobbade med valutatrading.

  Nu är jag dock mycket osäker. Om nån har info - snälla hjälp mig.
  På hemsidan http://www.futurelinkinvest.se försöker jag få koll på läget!

  aktiemässigt har jag testat lite med NeuroVive som rullat på bra de senaste månaden. Vad tror ni om det?

  SvaraRadera