onsdag 6 oktober 2010

Torpet

Sedan tidigare äger jag ett torp, som ligger i närheten av Kinnekulle, ett par kilometer från Vänern. Torpet består av ett boningshus från sent 1800-tal, lada och jordkällare. Dessutom finns det på tomten en f.d. snickarbod och tvättstuga som numera är omgjort för boende. Till torpet hör också jordbruksmark och skog.

Torpet är under pågående renovering. Det är ett intressant projekt där jag försöker behålla det gamla husets charm. Under förra sommaren installerades oljebaserade elelement i boningshuset. Det finns också en gammaldags rörspis jag också har renoverat.

I sommar har boningshuset till en del renoverats invändigt. Köket har målats om och två rum är omtapetserade. Även innertaken är ommålade. Här var jag först tvungen att ta bort den gamla färgen, vilket oftast är ett enormt arbete. Från en bok om renovering av gamla hus fick jag iden om att bestryka innertaket med tapetlim och sedan täcka taket med en plastfilm. Efter ett dygn var takfärgen mjuk och kunde lätt skrapas bort.

Inom kort ska jag lägga in nytt golv i verandan och köket. Det gamla golvet är tyvärr illa medfaret så det är svårt att få det att bli snyggt. Valet stod mellan att lägga in ett nytt furugolv eller lägga in ett laminatgolv som ser ut som ett gammalt lutat furugolv. Det blev det senare alternativet, mycket beroende på att det är mycket enklare och går snabbare. Återkommer senare med bilder på resultatet.

Nedan visas foton på boningshuset, f.d. snickarbod och tvättstuga. Jordkällaren som är byggd med kalkstensblock från Kinnekulle är också på bild.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Boningshuset
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


F.d. Snickarbod och tvättstuga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Jordkällaren

4 kommentarer:

 1. Ser ut som ett bra förråd för öl, vin och spritdrycker!

  SvaraRadera
 2. En gammaldags källare rymmer en hel del. Den är gjord av kalkstensblock fråm Kinnekulle. Är du du i faggorna kan vi test källaren .....

  SvaraRadera
 3. Trevligt! Ligger torpet på KK eller utåt Tjärholmarna till!

  SvaraRadera
 4. Torpet ligger vid foten av Kinne-Kulle, på den västra sidan.

  SvaraRadera