söndag 28 november 2010

Investeringsklockan

Investeringsklockan är uppdaterad, klicka på fliken ovan Investeringsklockan. Som jag ser det är investeringsklockan i Sverige rört sig sakta framåt sedan senaste uppdateringen och är nu runt kl. 11.

Troligen kommer den att fortsätta att röra sig framåt i sakta mak. Anledningen till detta är att räntan är fortfarande mycket låg men Riksbanken har börjat höja styrräntan. Intressant är att Riksbanken signalerar att den kommande räntebanan (ränteutvecklingen) kan bli lägre än tidigare aviserats. En slutsats av detta är att klockan även inom de närmaste åren kommer att ticka sakta.

Lite motsägelsefullt är att BNP tillväxten i Sverige under 2010 är hög och beräknas att under 2011 och 2012 bli lägre. Det skulle tala för att klockan kan vara närmare kl 12 men jag litar mer på ränteläget än ökning i BNP för att bedömma investeringsklockan.

Ser man på USA och möjligen Japan så har de just lämnat återhämtningsfasen. Investeringsklockan för dessa länder uppskattas till kring kl. 10.

Utvecklingsekonomierna med framför allt Kina har kommit längre i den ekonomiska cykeln. För dessa länder har klockan passerat kl. 12. Här kan man räkna med en inbromsning från höga nivåer av BNP.

3 kommentarer:

 1. Jag har kommenterat din klocka tidigare och tror fortfarande du ligger lite före. Botten på konjunkturen är nästan enda fasta punkten vi kan se, den och möjligtvis toppen. Botten (kl 6) var mars 2009. Min bedömning är att ett år motsvarar ungefär 1-2h på klockan och precis innan övergång mellan återhämtning och boom brukar finnas en rekyl. Rekylen började ca april/maj 2010. Har jag tolkat världen rätt så är vi precis innan/kring kl 9 nu i västvärlden. I asien är man redan vid kl 10 och kanske på väg lite högre.

  Nu kan en så enkel modell som en klocka aldrig förklara oväntade händelser men vi har en bra bit kvar innan högkonjunktur och boom igen. Så följer världen klockan har vi minst 2-3 år innan det toppat och går utför igen. Sen utför 2 år innan vi bottnar. Om inget oväntat händer. Och det enda vi är garanterade är att något oväntat kommer hända. Den som lever får se..

  SvaraRadera
 2. Det är möjligt att min uppskattning av investeringsklockan i Sverige ligger före i tid. Som jag ser det ger den låga styrräntan och tillväxten i BNP något motstridiga uppgifter om läget i konjunkturcykeln. Den låga räntan indikerar att klockan inte kommit så långt medan BNP indikerar att den gått längre.

  De internationella marknaderna påverkar också Sveriges ekonomiska tillstånd. Utvecklingsekonomierna som ligger före i konjunkturcykeln drar i den svenska exportinriktade verkstadsindustrin medan USA inte har kommit så långt.

  Som Anonym skriver, investeringsklockan baseras på normala förlopp. Om något oförutsett inträffar, kan allt förändras.

  SvaraRadera
 3. Min tolkning av BNP-siffrorna är att de jämförs med en neddragen period fortfarande. Q3 -09 var precis i början av återhämtningen och är "lätt" att slå. Q4-Q1 kommer bli mkt svårare. Eller.. för att vända på det. Q1-Q3 -09 visade falskt låga BNP-värden genom uppskjutna investeringar och lagereffekter. Medan Q1-Q3 -10 snarast visar falskt höga värden pga lageruppbyggnad. Det är lite därför jag tolkar att vi är så tidigt i förloppet fortfarande.

  Men sen beror det ju på hur man tolkar de olika klockslagen. Är klockan 12 när börsen toppar, eller är kl 12 när "normala" ekonomin toppar och börsen toppar kl 03? Jag har tolkat det som att klockan är en börsindikator och kl 12 är topp och kl 06 är botten. Under dessa förutsättningar anser jag att vi är ca kl 09. Vilket är jäkligt trist för länder som Irland, Grekland et.c. att vara halvvägs genom den positiva delen av konjunkturen utan att ens ha näsan över vattnet än..

  SvaraRadera