söndag 23 januari 2011

Förändringar Aktieportföljen

I samband med börsens nedgång har jag köpt FLSmidt & Co. Det är ett företag med säte i Danmark och levererar utrustning och service för cement-, gruv- och mineralindustrin. Produktsortimenten spänner from mindre maskiner till hela fabriker.

Trots att man verkar inom områden med en väl fungerande teknologi finns det en stor utvecklingspotential inom området. Det handlar mycket om att begränsa utsläpp av koldioxid och optimera processer vad det gäller konsumtion av energi.

Företaget arbetar mycket internationellt med verksamheter i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika, Australien och Asien. Man ser på kort sikt en kommande expansion i Ryssland, Indien, Kina och USA. I dessa länder har man en god position för att kunna leverera hela fabriker i samband med en ökande efterfrågan inom cementtillverkning.

På längre sikt är det troligt att särskilt urbanisering och industrialisering i utvecklingsländerna kommer genererar ökande efterfrågan på cement och mineraler.

3 kommentarer:

 1. Intressant med nya "namn". Vad gjorde att den tilldrog sig ditt intresse? Låg värdering? Bra potential?

  SvaraRadera
 2. FLSmidt är en långsiktig investering där företaget har en stor marknadsandel (38% 2009) inom utrustning för cementtillverkning.

  Som jag ser det kommer behovet att producera cement att öka i framtiden. I Asien väntas bl.a. en större medelklass efterfråga nya bostäder.

  Vidare kan behovet av miljövänliga och energieffiktiva processer att inom cementtillverkning bli intressanta. Här har FLSmidt goda möjligheter att hävda sig.

  SvaraRadera
 3. Intressant med efterfrågan i asien men det är svåra och ofta korrupta marknader.

  SvaraRadera