torsdag 6 januari 2011

Utveckling av OMX30

En ständigt återkommande fråga handlar om vart börsen är på väg. Kommer den att stiga eller kommer den att falla? En följdfråga blir också hur stort fall kan man räkna med? Om man har ett bra svar på dessa frågor kunde man få en mycket god utdelning på sina aktieinvesteringar. Att det är svårt att sia om börsens utveckling är bara studera utfallet analytikernas prognoser.

Om börsens utveckling ändrade sig helt slumpmässigt, skulle sannolikheten för en upp- eller nedgång nästa dag vara lika stor. Det skulle innebära att börsindex stod och stampade inom ett begränsat intervall. Så fungerar det inte i verkligheten utan oftast rör sig börsen i trender, dvs. sannolikheten för att dagens uppgång följs nästa dag av en ytterligare uppgång är större än att följas av en nedgång nästa dag. Omvänt gäller också, sannolikheten är större att en nedgång följs av nedgång än följas av en uppgång.

Detta är naturligtvis inte hela sanningen för då skulle en trend fortsätta i all oändlighet. Om man ser till det kortare tidsperspektivet, någon eller några månader, blir börsen överköpt då börsen stigit tillräckligt mycket. Sannolikheten ökar då för att uppgången följs av en nedgång.

I det längre perspektivet, flera år, kan vi rita in trendkanaler inom vilken de kortare trenderna rör sig. För närvarande har vi en långsiktigt stigande trend inom vilket de kortare trenderna rör sig. Med denna trendkanal får vi ett mått på hur mycket dagens OMX 30 index kan falla innan man bör dra öronen åt sig.

Figuren visar utvecklingen av OMX 30 under de senaste två åren. I figuren är dessutom den långsiktiga trendkanalen inritad. I figuren visar RSI och MACD att OMX30 varit på överköpta nivåer, dvs det finns en risk att indexet kommer att falla. En överslagsberäkning visar att OMX 30 kan falla 5 – 6 % och fortfarande befinna sig inom den långsiktigt stigande trenden.

Klicka på bilden för större storlek.


Om det blir ett fall på motsvarande storlek, kommer jag troligen att betrakta det som ett köpläge då Investeringsklockan ännu inte passerat zenit.

2 kommentarer:

 1. Nästan lika fint som en tavla me ena ko på!

  SvaraRadera
 2. Hej!


  Jag kontaktar dig för att jag finner din blogg mycket intressant och välorganiserad. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med dig angående ett eventuellt samarbete! Hör gärna av dig via mail så kan vi prata vidare.


  Med vänliga hälsningar,

  Anders!
  anders.trust@goviral.com

  SvaraRadera