onsdag 23 februari 2011

Krisen i Nordafrika vs Börsens utveckling

Den politiska krisen i Mellanöstern och Nordafrika har ökat under den senaste tiden. Det är framför allt i Nordafrika som den politiska krisen har eskalerat. Det är i för sig inget nytt att med svaga demokratier i dessa länder och att oppositionella politiska organisationer förföljs.

Ett typexempel är Algeriet, som blev självständigt från Frankrike först 1962. Filmen ”Outside the Law” är sevärd och ger en dramatiserad bild av Algeriet före frigörelsen. Självständigheten följdes av inbördeskrig och försök till demokratisering. Fortfarande förekommer censur i landet och ingrepp på internet.

Revolutionen i Tunisien började med att en arbetslös akademiker tänt eld på sig själv i protest mot att polisen tagit hans grönsaksvagn. Det ledde till att landets president avgick och flydde till Saudiarabien. Därefter följdes demonstrationer i Kairo som fick Egyptens president att fly till Förenade Arabemiraten.

Protesterna i arabvärlden har vidare lett till att det utlovats demokratiska förändringar Jordanien, Jemen, Algeriet, Bahrain, Sudan och Syrien. Senast har protesterna nått till Libyen med ett stort antal döda och skadade som följd. Protesterna pågår och det är svårt att förutsäga hur länge det kommer att fortsätta.

Frågan man ställer sig är hur kommer den politiska krisen i Mellanöstern och Nordafrika att påverka börsens utveckling framförallt i USA och Norden?

Under januari och februari har börserna i Norden fallit och då främst Stockholmsbörsen. OMX30 sjunkit med 6 – 7 %. Tappet på Stockholmsbörsen är huvudsakligen beroende på att flera rapporter för 4:e kvartalet kom in lägre än förväntade, vilket i och för sig inte var någon överraskning, OMX30 var i början av januari överköpt och en nedgång var sannolik.

I USA har Nasdaq och Dow Jones inte haft samma utveckling som de Nordiska börserna. Här har börserna istället ökat under januari och februari och tappat 4 % först de senaste dagarna i samband med de politiska protesterna i Libyen.

Den sammantagna utvecklingen i USA och Norden kan tolkas som att revolterna i Tunisien och Egypten endast i mindre grad påverkade börsernas utveckling medan Libyen har haft en större påverkan.

Sannolikheten för att börserna ska falla ytterligare, beroende på den politiska krisen, är mycket avhängigt utgången av revolten i Libyen. Ett fortsatt problem i detta sammanhang är att Libyen har en mycket mindre organiserad opposition än t.ex. Egypten som kan föra vidare den demokratiska processen.

Studerar vi priset på oljan så ser vi att spot-priset legat i en stigande kanal de senaste 6-månaderna. I ljuset av detta är de senaste veckornas prisökning på oljan enbart naturlig och kan förklaras med övriga världens ekonomiska återhämtning.

Klicka på bilden för större storlek.


En annan intressant parameter i sammanhanget är kronans värde i förhållande till USA dollar. När det krisar ordentligt flyr investerare från mindre valutor och köper t.ex. dollar. Under den senaste tiden märks ingen markant försvagning av kronan i förhållande till dollar.

Klicka på bilden för större storlek.


Sammantaget har endast den politiska revolten i Libyen haft inverkan på börserna i Norden och USA. Revolterna i Tunisien och Egypten har haft marginell inverkan. Oljan har stigit i pris men det har den gjort de senaste 6 månaderna så det är inget nytt. Vad det gäller kronan så behåller sitt värde.

Är det någon som sticker ut hakan och ger en profetia om hur krisen i Mellanöstern och Nordafrika kommer att påverka börsens fortsatta utveckling?

2 kommentarer:

  1. Kan det vara så att det som händer är bra för den fortsatta ekonomiska utvecklingen?

    SvaraRadera
  2. Troligen kommer den inhemska konsumtionen att öka genom en bättre ekonomisk fördelningspolitik. Det skulle på sikt starkt gynna den ekonomiska utvecklingen i de Nordafrikanska länderna.

    SvaraRadera