måndag 7 mars 2011

Fördelning Aktieinnehav Del 2

Statistiska Centralbyrån (SCB) och Finansinspektionen (FI) presenterar ytterligare intressant statistik under december 2010, utöver det som jag skrev i ett tidigare inlägg.

Det gäller antal aktieägare respektive aktieinnehav relaterat till årsinkomst. Årsinkomsten är indelad i intervaller om 100 000 kr. Från noll kronor till 1 miljon kr i årsinkomst. Personer som tjänar mer än en miljon är ihop klumpad till en grupp, vilket kan tyckas märkligt när man studerar statistiken.

Antal aktieägare per inkomstgrupp varierar betydligt med en topp för årsinkomster mellan 200 000 – 299 999 kr. Andelen aktieägare med en årslön över 600 000 kr minskar betydligt, vilket inte är så konstigt då andelen med så höga inkomster är begränsad. Figuren nedan speglar ganska väl hur fördelningen av årsinkomster fördelas rent allmänt.

Klicka på bilden för större storlek.

Vad det gäller medelvärdet på aktieportföljen relaterad till årsinkomst blir det en helt annan fördelning. Medelvärdet ökar ju högre årsinkomst, vilket också kan tyckas naturligt. Det som däremot sticker ut är att de 50 000 personer som tjänar mer än en miljon per år har ett medelvärde på aktieportföljen på mer än fem miljoner kr.

Om man räknar om dessa siffror innebär det att de som tjänar mer än en miljon kr per år utgör cirka 3.3 % av alla aktieägare och att dessa 3.3 % äger cirka 50 % av hushållens samlade aktieinnehav.Klicka på bilden för större storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar