tisdag 8 mars 2011

Investeringsklockan Uppdaterad

Investeringsklockan är uppdaterad, klicka på fliken ovan Investeringsklockan. Som jag ser det är investeringsklockan i Sverige rört sig framåt sedan senaste uppdateringen och är nu kl 12.30. Att klockan rört sig framåt sedan senaste uppdateringen är helt klart men hur långt den gått är mer osäkert. Läget är fortsatt tvetydigt med motsägelser i form av hög tillväxt i BNP och relativ låg ränta.

Tillväxten i BNP är för svenska mått mycket hög. Det ska noteras att under finanskrisen hade vi negativ tillväxt och på så sätt kan den nuvarande topp hos tillväxten i BNP vara ett resultat av tvärbromsningen under 2009. Den globala tillväxten som gynnar svensk exportindustri tillsammans med Sveriges starka statsfinanser medför goda förutsättningar för fortsatt tillväxt av svensk BNP under 2011. Riksbanken förväntar sig dock en avmattning till mer normala förhållande under 2012.

I figuren visas riksbankens prognos (http://www.riksbank.se/) över den procentuella tillväxten av BNP i Sverige. De blåa fälten utgör uppskattade osäkerhetsmarginaler.

Klicka för större bild.

Vad det gäller reporäntan är den fortsatt relativ låg. Riksbanken har börjat höja räntan och man har till viss mån indikerat att kommande höjningar kommer att bli större än man tidigare aviserat. Det ska noteras att i denna fråga är ledningen för riksbanken inte helt överens. Två av medlemmarna vill ha en lägre ökning av reporäntan än de övriga men anser läget vara för osäkert för att formellt reservera sig i frågan.

Riksbankens uppskattning av reporäntan med osäkerhetsintervall framgår av figuren nedan (www.riksbank.se).

Klicka för större bild.

Sammanfattningsvis är det bra skjuts i Sveriges ekonomi som talar för att investeringsklockan passerat zenit. Å andra sidan är reporäntan fortsatt låg, men med aviserade höjningar, vilket talar för att klockan inte kommit så långt efter zenit. Klockan står inte still utan tickar på framåt.

3 kommentarer:

 1. Om du, som jag tror, utgått från investeringsklockan publicerad på 1930-talet, så har du "tappat bort" den yttre ringen. Den ringen är nog så viktigt om du vill ha fler inputs för att hjälpa till att ge en uppfattning om hur mycket klockan är

  SvaraRadera
 2. Intressant - jag tittade inte på tillväxt i BNP när jag gjorde min bedömning för några veckor sedan. Ta gärna en titt:
  http://frusekonomi.blogspot.com/2011/02/vad-ar-klockan.html
  Mvh,
  Frus

  SvaraRadera
 3. Roligt att fler intresserar sig för Investeringsklockan. Det finns flera varianter på klockan och den yttre ringen kan naturligtvis lägga till. Som jag ser ger BNP tillväxten och räntan en någorlunda vägledning för att åskådliggöra läget.

  Intressant att frusekonomi uppskattar klockan till 13.40, dvs lite före men inte så olikt mitt estimat

  SvaraRadera