lördag 7 maj 2011

Börsläget - Nya affärer

Börsen har under de senaste två månaderna stigit med nästan 10 %. OMX 30 är tillbaka på samma nivå som årsskiftet och därigenom tagit igen den nedgång som först orsakades av att företagens rapporter för 4:e kvartalet 2010 kom in sämre än väntat följt av minikrascher orsakade av den politiska turbulens som äger rum i Nordafrika och jordbävningen i Japan.

På kort sikt ser Stockholmsbörsen ut att vara överköpt medan på längre sikt 6 – 12 månader ser det fortfarande ut att finnas potential för kursuppgång. Längre sikt är så känns för tillfället mycket svårt att överblicka men en viktig faktor för den framtida utvecklingen är utvecklingen i USA. Frågan man ställer sig är om den Amerikanska ekonomin kan stå på egna ben utan att behöva pumpa in mer pengar i den egna ekonomin.

Om man inte kommer tillrätta med budgetunderskottet väntar i förlängningen en Amerikansk inflationsbrasa. Det kommer att krävas stor politisk handlingskraft i USA för att komma tillrätta med budgetunderskottet.

Jämför man styrningen av det politiska systemet i USA och Sverige finns det stora skillnader. Det Svenska partisystemet är till stora delar toppstyrt med en partipiska som begränsar handlingsutrymmet för den enskilde politikern. Den Amerikanske politikern är däremot mer beroende av väljarna i sitt valdistrikt. För att bli omvald måste man slå vakt om lokala särintressen som armébaser och liknande. Att få till en gemensam budgetpolitik som omfattar hela USA blir därför en utmaning.

The New York Times har en intressant grafisk presentation av förslaget till ny budget för kommande året jämfört med föregående år. Utan att lägga några värderingar på den Amerikanska ekonomiska politiken är det intressant att se hur man tänker.

Artikel: New York Times

Av resonemanget ovan kan jag låta som dysterkvist vad det gäller den framtida ekonomiska utvecklingen. Detta är helt fel, i grunden är jag optimistisk då mycket av världsekonomin går åt rätt håll.

Under de senaste veckorna har jag sålt både MTG och Novo Nordisk. Inte för att företagen är dåliga utan för att ta hem en vinst och öka möjligheter till andra investeringar framöver. Återkommer om detta senare.

2 kommentarer:

  1. Hej.

    Jag har skapat en robot som automatiskt kollar tillbakalänkar, och hjälper till att marknadsföra dessa gratis till relevanta besökare, dvs. inom ekonomi, börs, och sparande. Om du vill öka din egen relevanta trafik så behöver du med andra ord bara en länk till http://primafondval.se (min sajt) nånstans på din sida, så hittar min robot den, och du får fler intresserade besökare. Helt gratis förstås! Det gynnar ju min egen marknadsföring också! Obs! Det kan ta uppemot 3 veckor innan roboten ser länken på din sida, bara så att du är medveten om det!

    Mvh,
    Eddie på Primafondval.se

    SvaraRadera