söndag 18 december 2011

Investeringsklockan Uppdaterad

Investeringsklockan är uppdaterad, klicka på fliken Investeringsklockan ovan  eller kolla på figuren nedan. Uppdateringen är relaterad till Sveriges ekonomi. Som jag ser har klockan rört sig framåt sedan den senaste uppdateringen och är nu kl. 06.00. Att klockan rört sig framåt sedan senaste uppdateringen är helt klart men hur långt känns dock något osäkert.

Fokuserar vi på räntan så toppade den långa räntan i februari och har därefter fallit kontinuerligt, den ser dessutom att fortsätta att falla. Den korta räntan har fallit sedan maj men ser att plana ut.

BNP relaterad till föregående kvartal visar på ökande värde för de senaste kvartalen medan BNP relaterad till föregående års kvartal visar på fortsatt nedgång. Det kan tyda på att botten är nådd.

Inflationen toppade under maj 2011 och har därefter fallit. Sannolikt kommer inflationen att fortsätta kräftgången.

Sammantaget anser jag att ändring av BNP relaterad till föregående kvartal bottnar. På liknande sätt ser den korta räntan att närma sig botten. Det tyder sannolikt på att vi närmar oss botten av konjunktursvängningen och hamnar i en lågkonjunktur.

Vad det innebär för aktiemarknaden är det fortfarande svårt att förutsäga. Jag sticker ut hakan och gör en prognos. Enligt de indikatorer som jag studerar är sannolikheten relativt stor för en bottning av börsen kommer att ske någon gång mellan april – september under 2012.

3 kommentarer:

 1. Intressant sätt att se på det hela!

  Jag hade dragit en annan slutsats. Jag tror att vi befinner oss runt kl 3. Vi har ännu inte sett något större fall i råvarupriser och vi har inte sett en ökning av stadsskulden, snarare tvärtom. Däremot går vi mot tuffare tider och det är framförallt bankfinasiering som kommer att bli svårare att få i kombination med högre marginaler.

  Jag tror att vi är inne i en avmattning och att lågkonjunkturen slår till 2012-2013...

  Only time will tell! ;)

  SvaraRadera
 2. Investeringsklockan är bra, men allt blir så förvirrande när riksbanker börjar trycka pengar: visaren vrids tillbaka några steg.

  SvaraRadera
 3. Vad investeringsklockan är slagen är till viss del beroende av vilka parametrar man lägger störst vikt vid. Det kan även vara så att klockan har gått längre än kl 06.00. Någon slags kompenserad vintertid?

  SvaraRadera