fredag 2 december 2011

Tillbaka igen

Tyvärr har det inte blivit så mycket skrivet på bloggen under senaste halvåret. Anledningen har varit att det hänt mycket på den privata spelplanen och att motivationen för att skriva inte legat på topp. För att skämta till det har det både varit både försvarsspel och anfallsspel, där det offensiva spelet har fungerat bäst. Men nog om detta.

Som alla vet har finansmarknaderna varit turbulenta. Man skyller på varandra varför krisen har uppstått. Politikerna säger att det är en finanskris medan finansen säger att det är en politisk kris. Det är det gamla vanliga frågan: vad kom först hönan eller ägget?

Det hjälper inte att träta om vem som bär skulden utan problemet måste hanteras. Det är högst osannolikt att finansmarknaden på egen hand kommer med en lösning. Som jag ser det äger politiken frågan. Det gäller framför allt att politierna måste enas inom Europa respektive inom USA måste enas om en förtroendefull strategi.

Frågan man ställer sig är hur länge kommer nuvarande nedgång att pågå. Det finns naturligtvis i dagsläget inget svar på detta. Endast i efterhand kan man se vändningen, vilket gör att placeringar i aktier och fonder för tillfället är utmanande svårt. Ska jag drista mig till en prognos så tror jag enligt de indikatorer som jag följer att en vändning kan komma under sommaren 2012, d.v.s. vi får vänta oss att den nedåtgående trenden håller i sig ytterligare ett halvår.

Under sommaren har jag minskat min exponering mot svenska verkstadsbolag och ökat exponering mot bl.a. Betsson. Bolaget uppvisar en stabil intjäningsförmåga. Förvärvet av Betsafe stärker bolaget ytterligare.

Dessutom har jag omfördelat aktier från Sverige till Nordamerika. Jag har varit inne och vänt i Apple och Valery Energy med gott resultat. Nu är mitt intresse inriktat mot McDonalds, Apache och Barric Gold. McDonalds är välkänt och jag anser att med deras varumärke finns goda möjligheter till expansion på nya marknader.

Apache Corp är ett bolag som verkar inom energisektorn. Man exploaterar och utvinner olja samt gas. Verksamheten finns i USA, Kanada, Australien, Argentina, Chile, Storbritannien och Egypten. Verksamheten i Egypten för värvades under 2010 från BP.

Barric Gold Corp utvinner och säljer guld från egna gruvor. Företaget producerar också koppar och har intressen i olje-och gas tillgångar i Kanada genom sitt olje- och gas dotterbolag Barrick energi.

2 kommentarer:

  1. Bra att du är tillbaka! Ser fram emot fler intressanta inlägg från dig!

    SvaraRadera