onsdag 14 mars 2012

Nya affärer

Under de senaste veckorna har jag gjort en del förändringar i aktieportföljen. Har sålt hela innehavet i Goldcorp Inc och Barrick Gold Corp. Båda företagen fokuserar på gruvbrytning. Dessutom har jag sålt hela innehave i McDonals. Alla tre företagen är bra men jag anser att de för närvarande är fullvärderade därför väljer jag att kliva av dessa investeringar.

Istället har jag köpt Subsea 7 och Wilh. Wilhemsen. Båda handlas på Oslobörsen. Subsea 7 arbetar internationellt med offshore projekt som omfattar hela kedjan av olje- och gashantering från havsbotten till land vilket i framtiden kommer att bli alltmer betydelsefullt.  

Wilh. Wihemsen är ett internationellt företag som arbetar med både transport- och logistiklösningar, Man har nischat sig mot sjötransporter av avancerade produkter som bilar, bussar, lastbilar, lastmaskiner osv. Det som gör företaget extra intressant det finns en stark operativ ägare. Upplägget liknar till en stor del Hennes & Maurits där familjen Persson är en mycket stark operativ ägare.

Dessutom har jag vid dipp ökat i Alfa Laval och Sandvik. Mitt intresse i Alfa Laval består i dess verksamhet inom energi och flöden, t.ex. värmeväxlare för industriellt bruk. Tyvärr verkar det som FN:s konvention om rening av fartygs barlastvatten drar ut på tiden. Det gäller en framtida miljardmarknad där Alfa Laval är bra positionerat.

Sandvik håller på med en omorganisation för att öka lönsamheten och minska sårbarheten vid lågkonjunkturer. Omorganisationen syns inte gå helt smärtfritt. En del missnöje om hur det går till har kommit upp till ytan. Här har Olof Faxander en stor pedagogisk uppgift att skapa motivation i verksamheten. På lite längre sikt tror jag företaget kommer stärkt ur processen.

Hur min portfölj ser ut för närvarande framgår av cirkeldiagrammet nedan. Det största innehavet är Betsson. Bolaget arbetar med spelverksamhet som innebär politiska risker men företaget har en mycket kompetent ledning som levererar år efter år så än finns ingen anledning att hoppa av.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar