måndag 18 februari 2013

Hög kronkurs

Dagens kronkurs är hög i förhållande till de två stora valutorna US Dollar och Euro. Frågan man ställer sig är om detta är bra eller dåligt. Svaret är inte enkelt utan mycket beroende mycket på vem du frågar.
 
Vad det gäller euron låg den ganska stabilt mellan 9.00 – 9.50 SEK under åren 2002 – 2007. Under finanskrisen 2009 försvagades kronan och en euro kostade över 11 SEK. Sedan har kronan stadigt förstärkts mot euron och är nu nere i cirka 8.50 SEK.  Se figuren nedan.      

Klicka på bilden för större storlek. 
 
Vad det gäller US Dollar så blev den mycket dyr under IT-kraschen 2001 och var uppe i 10.50 SEK. Därefter har dollarn sjunkit och var nere i 6 kronor före finanskrisen. Under finanskrisen blev dollarn åter dyrare och var uppe i 9 kronor för att åter vända ner och är nu nere i cirka 6.30 SEK.

Klicka å bilden för större storlek.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tendensen tidigare har varit att kronan försvagats avsevärt under perioder då världsekonomin gått ner som t.ex. vid IT-kraschen 2001 och finanskrisen 2009. Vid dippen under 2011 kan vi inte se samma mönster. Trots ekonomisk nedgång är kronan faktiskt fortfarande stark. Tydligen har kronan som valuta blivit uppgraderad och betraktas i mindre utsträckning som en skvalpvaluta som man flyr under kristider. Snarare har det blivit tvärtom.
 
En av anledningarna till den på senare tid stabila kronan är att de offentliga finanserna är stabila och att de svenska bankernas risker har reducerats, t.ex. bankernas risker mot Baltikum är mycket mindre och riskerna mot PIGS-länderna är små. Det är helt enkelt så att det blivit mindre risk att investera i Sverige med kronan som bas.
 
En kronförstärkning minskar däremot den svenska exportindustrins konkurrenskraft. Det är dock inte helt överblickbart då de stora internationella exportföretagen har tillverkning i många länder med olika valutor och har valutasäkring av sin försäljning. Helt klart är dock att en stärkt krona påverkar exportföretagen negativt och därmed företagens kursutveckling.
 
På längre sikt kan dock en stark krona få positiva effekter för svensk ekonomi genom större investeringar i Sverige. Både genom att medel kommer från utlandet och genom att medel stannar kvar i Sverige och inte investeras i utlandet. T.ex. det kan ge ökade investeringar i svensk infrastruktur och bostadsbyggande.
 
Sammanfattningsvis har en stark krona både negativa och positiva effekter på Sverige. En stark krona kan bromsa den ekonomiska utvecklingen men den kan också på längre sikt bidra till ökade investeringar i Sverige.

2 kommentarer:

 1. En stark valuta är alltid att föredra på längre sikt. Det tvingar fram produktivitetsökningar. Det är endast som krockkudde som en svag valuta är bra, som för Sverige under finanskrisen, det funkade strålande för att hålla uppe svensk export och jobben.

  Men att ha en svag och konstant sjunkande valuta för att injicera ekonomin på detta vis leder till dålig produktivitet på sikt, se bara på Sydeuropa som varit beroende av löpande devalveringar. När man fixerade deras valuta med Euron tog det inte lång tid innan den dåliga produktiviteten flöt upp som ett lik i sjön.

  SvaraRadera
 2. Intressant analys.

  Lägg gärna ut den bland eliten på www.diforum.se.

  // Tack på förhand.

  SvaraRadera